SK EN DE (AT)

Blato či piesok? Výber dezénu offroad pneumatiky nepodceňujte!

Blato či piesok? Výber dezénu offroad pneumatiky nepodceňujte!

Tento diel je určených pre tých, pre ktorých je offroad každodenným životným štýlom. Pokúsime sa nájsť niekoľko pravidiel, ktoré nám uľahčia výber pneumatík.

Úplne na začiatku treba povedať, že sa musíme rozhodnúť, či chceme offroad pre imidž alebo pre naozaj každodenné používanie. Široká a nízka krásna terénna pneumatika je samozrejme na aute veľmi efektná, ale musíme si uvedomiť, že auto trpí a tento imidž si zaplatíme v nákladoch na podvozok a náhradné diely. V našich podmienkach, oveľa častejšie užšia a dostatočne vysoká pneumatika, urobí podstatne lepšiu prácu a zároveň šetrí podvozok auta a naše náklady.

Výber dezénu terénnej pneumatiky

Ďalším veľmi dôležitým prvkom je výber dezénu. Pokiaľ sme z južného Slovenska alebo z rovinatého a blatistého terénu, kde je potrebný priamy záber, veľmi vhodným sú smerový, samočistiaci dezén s veľmi dobrým záberom v smere jazdy. Väčšina územia Slovenska je však pokrytá horami, kde je riziko bočných náklonov a mali by sme si uvedomiť, že tu potrebujeme vodiacu líniu, ktorá nás bude držať pri bočnom náklone, aby sme sa jednoducho nezošmykli z cesty. 

Konštrukcia offroad pneumatík

Pre tých z vás, ktorí sa offroadu venujú aktívne, napríklad súťažne jazdia, sú zaujímavé aj pneumatiky s inou konštrukciou ako sa bežne používa. Zaujímavou voľbou je diagonálna namiesto radiálnej konštrukcie, ktorá oveľa lepšie znáša nižšie tlaky v pneumatike, deformácie, mechanické zaťaženia pri takých náročných podmienkach. 

Všetko s mierou...

Je však naozaj potrebné si uvedomiť, kde túto pneumatiku chceme používať. Pokiaľ si vyberieme agresívne dezény pneumatík a jazdíme na obľúbené miesta, ako sú chatky a naše obľúbené miesta v prírode, musíme rátať s tým, že s takouto pneumatikou si zničíme prístupové cesty. Takže nie je vždy najlepším výberom tá najagresívnejšia pneumatika. Za cenu možno o kúsok lepšieho prejazdu, zničíte svoje prístupové cesty a vyrobíte si tak problémy.

Published: 15. 06. 2023

×