SK EN DE (AT)

Výber offroad pneumatiky alebo nie je terén ako terén

Výber offroad pneumatiky alebo nie je terén ako terén

V predchádzajúcom blogu sme si prešli základné rozdelenie terénnych pneumatík. V tomto blogu pôjdeme trošičku do hĺbky a povenujeme sa terénnym pneumatikám M/T.

M/T je Mud terrain, v preklade blatistý terén, čo už z tohto názvu určuje, že tieto pneumatiky sú určené do najťažších podmienok. M/T pneumatiky vieme ďalej rozdeliť na ďalšie tri skupiny: 70/30, 80/20 a 90/10, kde prvé číslo znamená percento použitia v teréne a druhé percento na cestách, alebo teda v bežných podmienkach. 

Ľahký terén

Skupinu 70/30 a 80/20 by sme mohli odporučiť rybárom, poľovníkom, ľudom ktorí používajú terénne automobily pri svojom zamestnaní, aj pri potrebe byť v ťažkom teréne ale musia vychádzať na bežné cesty.

Terénny plnokrvník

Posledná skupina 90/10 sú pneumatiky, ktoré sú určené čisto do terénu. V zásade neodporúčame používať tieto pneumatiky na cestách, pretože ich styčná plocha je malá a na mokrých, na studených cestách, nedokážu zabezpečiť vlastnosti štandardných cestných pneumatík. Na druhej strane sú vyslovene určené pre tých, ktorí ich používajú v tom najťažšom teréne, od lesákov až po offroad fanatikov, pre tých ktorí sa na svojom terénnom špeciále len málokedy vyberajú na normálne cesty. 

V ďalšom diele nášho blogu by sme sa podrobne venovali práve týmto pneumatikám, výberu vhodného dezénu, výberu vhodnej výšky a vhodnej šírky a konštrukcii terénnej pneumatiky.

Published: 08. 06. 2023

×