SK EN DE (AT)

Vstúpte do sveta terénnych pneumatík

Vstúpte do sveta terénnych pneumatík

Patríme medzi najväčších predajcov pneumatík vo východnej Európe a segment terénnych pneumatík je jedným z najrýchlejšie rastúcich v tomto regióne. Pri svojej práci sa stretávame s hromadou otázok a túto sériu blogov sme sa rozhodli napísať práve preto, aby sme aspoň väčšinu z nich zodpovedali, a aby sme vám uľahčili výber alebo pripadnú kúpu novej terénnej pneumatiky.

Určite by bolo potrebné úplne na úvod rozdeliť terénne pneumatiky, ktoré sa u nás predávajú na nové terénne pneumatiky a na celoprotektory. Pri tomto je potrebné zdôrazniť, že ide o kvalitné celoprotektory, ktorých hlavná výhoda je hĺbka dezénu a veľká mechanická odolnosť. 

Ďalšie dôležité rozdelenie je podľa použitia pneumatiky. V zásade máme tri hlavné skupiny. Prvou je skupina H/T, ktorej sa nebudeme v týchto blogoch príliš venovať, pretože sú to pneumatiky určené do mestských podmienok, na diaľnice a obyčajné cesty. Táto skupina je pre autá, ktoré síce môžeme považovať za terénne, ale v teréne sa reálne nepoužívajú

Pneumatiky A/T (All Terrain)

Ďalšou skupinou sú pneumatiky A/T, čo znamená All Terrain (všetky terény). Už zo samotného názvu je zrejmé, že sa používajú v zmiešaných cestných podmienkach. Sú čoraz modernejšie, pretože veľa ľudí chce svoje pneumatiky alebo svoje auto používať aj v normálnom živote, ale chce mať možnosť pri svojej práci, pri svojom hobby používanie auta aj v teréne.

Pneumatiky M/T (Mud Terrain)

Treťou, najväčšou skupinou a zároveň aj najzložitejšou sú pneumatiky M/T, ktoré sú určené do najťažších terénnych podmienok. Výber M/T pneumatík je to najzložitejšie v sortimente offroad pneumatík, pretože musíme zohľadniť viac kritérií. Tomuto podsegmentu sa budeme venovať samostatne v ďalšom blogu. 

Terénna nie je zimná!

Určite dôležitá poznámka na záver: Terénne pneumatiky nie sú zimnými pneumatikami. Zvyknú sa označovať M+S, čo je mimochodom Mud & Snow (Blato & Sneh), ale ich používanie na zamrznutej, studenej ceste alebo na ujazdenom snehu je v bežnej preprave nebezpečné, pretože styčná plocha je veľmi malá. Pokiaľ chcete jazdiť s vaším terénnym autom v bežnej prevádzke aj v zimných podmienkach, určite odporúčame štandardné zimné pneumatiky v rozmeroch terénnych pneumatík.

Published: 01. 06. 2023

×